Ιστορία του Συλλόγου

Ο Σύλλογος ΣιτίΖω  ή"Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής" που ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό τη σίτιση ηλικιωμένων, είναι η συνέχεια της προσπάθειας μιας ομάδας εθελοντών.

Οι εθελοντές της Σίτισης Καλλονής Λέσβου, άρχισαν τη δράση τους το Φεβρουάριο του 2003. Ο τότε Δήμος Καλλονής  παραχώρησε το χώρο της κουζίνας στο παλαιό Δημαρχείο, η οποία εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα σκεύη. Δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, πρόσφεραν γεύμα σε 12 άτομα του Δήμου Καλλονής. Πενήντα περίπου εθελόντριες, ανέβαιναν εκ περιτροπής στην κουζίνα και μαγείρευαν με πολύ μεράκι το γεύμα των παππούδων. Άλλες εθελόντριες μοίραζαν τα γεύματα στα διάφορα χωριά, ακόμα και στην Ανεμότια, στο Σκαλοχώρι και στα Παράκοιλα. Πολύ γρήγορα, και μόνο με την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας τα άτομα τα οποία σιτιζόταν έγιναν 17. Τον Αύγουστο του 2003 έγιναν και οι πρώτες εκδηλώσεις της Σίτισης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της.

Το 2004, η συχνότητα παροχής των γευμάτων στους ηλικιωμένους αυξήθηκε από δύο, σε 3 φορές την εβδομάδα και οι σιτιζόμενοι σε 24 άτομα. Από το φθινόπωρο του 2004, το μαγείρεμα ανέλαβαν δύο μαγείρισσες, οι οποίες ετοιμάζουν και μεταφέρουν μαζί με τις εθελόντριες και τους εθελοντές το φαγητό έως σήμερα.

Το 2006, κατέστη δυνατό να παρέχεται φαγητό 5 μέρες την εβδομάδα σε 28 άτομα και επιπλέον έγινε ανακαίνιση της κουζίνας του παλιού Δημαρχείου. Εξοπλίστηκε με καινούρια ντουλάπια, φούρνο, πλακάκια, υδραυλικά, πετρογκάζ, καταψύκτη και διάφορα άλλα.

Ημερολόγια 2008, 2009, 2010, 2011

Το 2008, τα γεύματα έγιναν 6 φορές την εβδομάδα. 

Τον Απρίλη του 2008 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Καλλονή ΙΙ, το 1ο "Παζάρι της Λαμπρής", με τη βοήθεια πολλών εθελοντριών, και κυρίως νηπιαγωγών και δασκάλων της περιοχής, το οποίο εγινε θεσμός και το περιβαλλουν με μεγαλη αγάπη οι φίλοι του ΣιτίΖωκαι γίνεται καθε χρόνο 15 μέρες πριν από το Πάσχα. 

Στις αρχές του 2009, έγινε το καταστατικό του νέου Συλλόγου με την επωνυμία "Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής" και στις 15 Φεβρουαρίου του 2009 έγιναν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν τα 30 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2011 έγινε το 1ο Παζάρι Αλληλεγγύης του Συλλόγου με προσφορές σε είδη των μελών. Το Παζάρι Αλληλεγγύης συνεχίζεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο με μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα το 2020, ο Σύλλογος έχει περισσότερα από 350 μέλη και παρέχει 7 γεύματα την εβδομάδα σε περίπου 30 ανθρώπους που ζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, οι οποίοι διαμένουν σε Καλλονή, Αρίσβη, Κεράμι, Σκάλα Καλλονής, Παράκοιλα, Φίλια, Σκαλοχώρι, με μοναδικούς πόρους τις προσφορές της τοπικής κοινωνίας.