Συνέντευξη της Κας Μυρσίνης Σκιαδέλλης, προέδρου του ΣΙΤΙΖΩ, στο περιοδικό Καλλονιάτικα (τέυχος Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μαρτιος 2023)


Το ΣιτίΖω αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την κοινωνία της Καλλονής εδώ και 20 χρόνια.


Η αρχή αυτής της δράσης ξεκίνησε από μια ομάδα εθελοντριών το Φεβρουάριο του 2003.

Το 2002 μόλις είχα συνταξιοδοτηθεί μετά από 30 χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης. Ήθελα όμως να συνεχίσω να προσφέρω και να είμαι χρήσιμη.

Η φίλη μου Καίτη Πάτση, από την Αγία Παρασκευή, ήταν πρόεδρος σε  έναν οργανισμό  που λεγόταν «Σίτιση Γερόντων». Σκέφτηκα ότι θα ήθελα κι εγώ, μετά την προσφορά μου στα παιδιά σαν δασκάλα, να βοηθήσω τους ανήμπορους ηλικιωμένους στοδικό μου χωριό, την Καλλονή. Την πρόθεσή μου αυτή μοιράστηκα μετέσσερις αγαπημένες φίλες, τις κυρίες Μαρία Χατζηνικολάου, Φλώρα Λογιωτάτου, Μαίρη Χατζησάββα και Μαρία Ελευθερίου.

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο σπίτι της Μαρίας Ελευθερίου το φθινόπωρο του 2002.

Όλες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρότασή μου και αμέσως  θέσαμε τους στόχους μας και σχεδιάσαμε τις πρώτες μας κινήσεις.

 Οι στόχοι που θέσαμε από την πρώτη συνάντηση - και οι οποίοι παραμένουν ίδιοι μέχρι σήμερα - ήταν:

·   Η σίτιση αδύναμων και ανήμπορων ηλικιωμένων που χρειάζονταν ηθική και υλική συμπαράσταση.

·   Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας ζωής μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων.

·   Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για θέματα που αφορούν την αλληλεγγύη, γενικά.

Απευθυνθήκαμε σε τρεις δημοτικούς Συμβούλους στο νεοεκλεγέν τότε Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας τη στήριξη τους, τον τωρινό Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, τον κύριο Γεώργιο Καψάλη και  τον κύριο Σοφοκλή Αντωνιάδη.

Ο  Δήμος Καλλονής, με Δήμαρχο τότε τον κύριο Γεώργιο Κυρατζή, μας παραχώρησε τον χώρο της κουζίνας στο παλαιό Δημαρχείο. Την εξοπλίσαμε με τη βοήθεια εθελοντών και αρχίσαμε τη δράση μας τον Φεβρουάριο του 2003.

Στην αρχή ονομάσαμε τη δράση μας Σίτιση Ηλικιωμένων.

Ενταχθήκαμε στην ΔΕΠΤΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Τουρισμού και Ανάπτυξης Καλλονής). Στο πλευρό μας ήταν μέχρι το 2008, οι δύο πρόεδροι της ΔΕΠΤΑΚ, ο εκλιπών Νίκος Καραθανάσης και στη συνέχεια ο κος Ταξιάρχης Βέρρος, τα Διοικητικά Συμβούλια και ο γραμματέας κος Μάρκος Βρατσάνος.

Το μαγείρεμα  και  η διανομή τα πρώτα 3 χρόνια

Για αρχή αποφασίσαμε να προσφέρουμε γεύματα δύο φορές την εβδομάδα,Τρίτη και Παρασκευή.

Στη δράση μας ανταποκρίθηκαν πενήντα περίπου κυρίες εθελόντριες. Αυτές ανέβαιναν εκ περιτροπής στην κουζίνα, ανά δύο, και μαγείρευαν 12 μερίδες για ηλικιωμένους μοναχικούς και ανήμπορους συνανθρώπους μας.

Συνήθως ήταν φιλενάδες μεταξύ τους που πήγαιναν να μαγειρέψουν με πολλή χαρά. Κανόνιζαν το μενού και πολλές φορές έφερναν και υλικά από το σπίτι τους. Υπήρχε παράλληλα και μια επιτροπή, η οποία φρόντιζε να υπάρχουν τρόφιμα στην κουζίνα και να επιλύονται τα προβλήματα που προέκυπταν.

Στη συνέχεια, άλλες εθελόντριες μοίραζαν  τα γεύματα με τα αυτοκίνητά τους στην Καλλονή και στα γύρω χωριά. Όταν πηγαίναμε στα σπίτια  των σιτιζομένων, βλέπαμε το χαμόγελο να έρχεται σιγά σιγά στα χείλη τους.  Αυτή η δύσκολη πρώτη περίοδος μας έμαθε να μη φοβόμαστε. Να πιστεύουμε ότι «όλα θα πάνε καλά».

Υπάρχουν εθελόντριες που από το 2003, ακόμα συνεχίζουν μετά από 20 χρόνια, να διανέμουν τα γεύματα του ΣιτίΖω.

Αναφέρω ενδεικτικά τις κυρίες Αγγέλα Αμπατζή- Βασιλείου και ΜαρίαΚέλμαλη (που είναι μέχρι σήμερα και στο Διοικητικό Συμβούλιο) καθώς και τις κυρίες Μελίνα Μαριόλα και Ραλλού Μαριόλα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω στην κυρία Αθηνά Πασά που μεταφέρει κάθε μέρα τα γεύματα στην Φίλια και στο Σκαλοχώρι.

Η  οργάνωση του ΣιτίΖω  στη συνέχεια και μέχρι σήμερα 

Από το 2004 και μετά, είχαμε πια την οικονομική δυνατότητα να επεκτείνουμε  τη δράση μας. Έτσι  η συχνότητα παροχής των γευμάτων στους ηλικιωμένους αυξήθηκε σε τρεις φορές την εβδομάδα και οι σιτιζόμενοι έγιναν 24.

Από το φθινόπωρο του 2005 και έως σήμερα, το μαγείρεμα ανέλαβαν δύο μαγείρισσες, οι οποίες ετοιμάζουν και μεταφέρουν μαζί με τις εθελόντριες και τους εθελοντές το φαγητό.  Πρώτες μαγείρισσες ήταν οι κυρίες Ελευθερία Βαβλαδέλλη και Αγγέλα Γιαννακού οι οποίες βοήθησαν ουσιαστικά στην στερέωση και ανάπτυξη του ΣιτίΖω.

Το 2007 κατέστη δυνατό να παρέχεται φαγητό πέντε μέρες την εβδομάδα σε 28 άτομα και επιπλέον έγινε ανακαίνιση της κουζίνας του παλαιού Δημαρχείου με την συναίνεση του Δημάρχου κου Δημητρίου Φαναραδέλλη .

Εξοπλίστηκε με καινούρια ντουλάπια, πλακάκια, υδραυλικά, φούρνο, πετρογκάζ, καταψύκτη και διάφορα άλλα.

Από το 2008 και μέχρι σήμερα, τα γεύματα καλύπτουν πια ολόκληρη την εβδομάδα. Μαγειρεύουμε έξι μέρες την εβδομάδα και το Σάββατο διπλές μερίδες για να καλύψουμε και την Κυριακή. Οι σιτιζόμενοί μας κυμαίνονται πάντα από 25 έως 35.

Τα γεύματα προσέχουμε να είναι πάντα πλήρη και με μεγάλη ποικιλία. Εκτός από το κυρίως γεύμα προσφέρεται συνήθως σαλάτα, φρούτο, γλυκό, τυρί και γιαούρτι. Προσέχουμε τα μενού να ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή και μας συμβουλεύουν διατροφολόγοι.

Το ψωμί μας το προσφέρουν δωρεάν όλα τα χρόνια οι δύο φούρνοι της Καλλονής Κιντάκα και Πεντάρη.

Τα γεύματα τα μοιράζουν 50 εθελόντριες σε Καλλονή, Αρίσβη, Δάφια, Κεράμι, Σκάλα Καλλονής, Παράκοιλα, Φίλια, Σκαλοχώρι.

Οι εθελόντριες επισκέπτονται καθημερινά τα σπίτια των ανθρώπων μας, τους κάνουν παρέα, τους ρωτούν αν χρειάζονται άλλα τρόφιμα, φάρμακα και γιατρούς.

Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους σιτιζόμενους και να τους στηρίξουμε όπως μπορούμε, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

Επιπλέον μοιράζουμε και τρόφιμα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ο Σύλλογος

Εν τω μεταξύ η δράση μας μεγάλωνε. Από το 2006 αρχίσαμε να συζητούμε για να γίνουμε ανεξάρτητος οργανισμός με ξεχωριστή νομική υπόσταση, δηλαδή Σύλλογος.  Η κυρία Μαρία Χατζηνικολάου έγραψε το καταστατικό μας το οποίο επεξεργάστηκε και κατέθεσε στο Πρωτοδικείο  ο δικηγόρος  Κος Αλέξανδρος Ροδίτης.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2008, τριάντα κυρίες μαζευτήκαμε στο σπίτι της κυρίας Αγγέλας Αμπατζή-Βασιλείου και υπογράψαμε ως ιδρυτικά μέλη του νέου Συλλόγου ,ο οποίος απέκτησε έκτοτε το όνομα:

« Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής»

Με την Πράξη 4|2009  του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εγκρίθηκε το αίτημά μας και ως Σύλλογος συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι περισσότεροι βέβαια μας γνωρίζουν σήμερα με το όνομα «ΣιτίΖω».

Σήμερα το 2023, ο Σύλλογος αριθμεί 70 ενεργούς εθελοντές και 350 μέλη ενώ  κάθε δύο χρόνια διενεργούμε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπως ορίζει το καταστατικό μας.

Η σύσταση του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι η παρακάτω:

Πρόεδρος: Μυρσίνη Σκιαδέλλη Βαμβουκλή

Αντιπρόεδρος: Αγγέλα Aμπατζή Βασιλείου

Γραμματέας:Τούλα Δουρουδή

Α΄ Ταμίας: Μαρία Κέλμαλη

Β΄ Ταμίας: Αγγελική Λημναίου

Μέλη Ελπίδα Μουφλουζέλλη, Νατάσα Ζαχαρή, Ελένη Ψαραδέλλη

Η κυρία Αγγελική Λημναίου φροντίζει, με ιδιαίτερη επιμέλεια, για την αγορά των τροφίμων και την καλή λειτουργία της κουζίνας.

Οι οικονομικοί μας πόροι. Τα έσοδά μας

Οι προσφορές προς το Σύλλογό μας σε χρήματα και τρόφιμα γίνονται:

α) από ανθρώπους που πιστεύουν στους σκοπούς του Συλλόγου

β) από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν ένα μνημόσυνο-γεύμα στη μνήμη  των δικών τους όπως ήταν από παλιά,συνήθεια στην Καλλονή.

γ) από ανθρώπους που προσφέρουν χρήματα στη μνήμη συμπολιτών μας.

 δ) από τις συνδρομές των μελών μας και από τις εκδηλώσεις που οργανώνει το ΔΣ

ε) από συλλόγους, σχολεία, ξενοδοχεία,  τοπικές επιχειρήσεις,  στρατό, ενορίες, αθλητικές ομάδες, τουρίστες κ.α.

στ) Τρόφιμα από το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, από τα  Σούπερ Μάρκετ Καλλονής (ΑΒ  Βασιλόπουλος και Μασούτης) και από άλλους οργανισμούς.

Ζ) Από λαχειοφόρους αγορές με δώρα που μας προσφέρουν επιχειρήσεις.

Η αγάπη, η αποδοχή, η στήριξη και η εμπιστοσύνη ολόκληρης της κοινωνίας  κρατούν το ΣιτίΖω ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια.

Η διαφάνεια στα οικονομικά μας ήταν από την αρχή κύριο μέλημά μας.

Ταμίες του Συλλόγου ήταν  αρχικά και πριν γίνουμε Σύλλογος ο Κος Βασίλειος Ρουμελιώτης. Στη συνέχεια ταμίες του Συλλόγου ανέλαβαν διαδοχικά οι κυρίες: Μαίρη Χατζησάββα, Μαρία Γιαμπουλέλλη, Γεωργία Σκέντου-Κουτρουλή και  σήμερα  η Μαρία Κέλμαλη.

Τα έξοδά μας

Προσπαθούμε τα τρόφιμα μακράς διαρκείας να τα έχουμε από δωρεές. Και τις περισσότερες φορές  οι χορηγοί μας τα εξασφαλίζουν. Επίσης κυνηγάμε τις προσφορές και έχουμε τοπικούς προμηθευτές.

Το ρεύμα και το νερό μας τα παρέχει ο Δήμος.

Αγοράζουμε κρέατα, ψάρια, γιαούρτια, τυρί, λαχανικά και φρούτα.Και ότι άλλο χρειαστεί για την καθημερινό μαγείρεμα.

Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε είναι πολύ μεγάλες. Να σκεφτείτε ότι 6 κιλά ρεβίθια δεν φτάνουν για 35 μερίδες.

Επίσης δίνουμε μια μικρή ανταμοιβή στις μαγείρισσες μας για τις ουσιαστικές και απαραίτητες υπηρεσίες τους.

Αντικαθιστούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν χρειαστεί και πληρώνουμε για υπηρεσίες (μεταφορές, βαψίματα κ.λ.π)

Γενικά προσέχουμε πάρα πολύ τα έξοδά μας και προσπαθούμε το κάθε ευρώ που έρχεται στα χέρια μας από τους χορηγούς μας να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.

Εκδηλώσεις

Το 2004 κόψαμε την πρώτη μας βασιλόπιτα.

Το 2005 εκτυπώσαμε το πρώτο μας ημερολόγιο  και κάθε χρόνο από τότε το μοιράζουμε στους χορηγούς μας.

Τον Απρίλη του 2008 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Καλλονή ΙΙ, το 1ο"Παζάρι της Λαμπρής", με τη βοήθεια πολλών εθελοντριών, και κυρίως νηπιαγωγών και δασκάλων της περιοχής που έφτιαχναν για το ΣιτίΖω λαμπάδες και σουβενίρ τα οποία αγόραζε ο κόσμος για να ενισχύσει τον Σύλλογο. Το παζάρι αυτό πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο 15 μέρες πριν από το Πάσχα, πρώτα στην Καλλονή και στη συνέχεια στα Παράκοιλα, στα Δάφια και στη Φίλια μέχρι το 2016 που σταμάτησε λόγω κρίσης.

Από τον Οκτώβριο του 2011ξεκίνησε να διοργανώνεται το Παζάρι Αλληλεγγύης του Συλλόγου με προσφορές σε είδη σπιτιού και ένδυσης από την τοπική κοινωνία.

Το παζάρι αυτό διαρκούσε μία εβδομάδα, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Το τελευταίο Παζάρι Αλληλεγγύης έγινε το φθινόπωρο του 2015.

Δύο με τρεις φορές κάθε χρόνο το Σιτίζω οργανώνει  εκδηλώσεις αναψυχής για τα μέλη του και όχι μόνο. Πάντα με ευγενικές προσφορές από τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία  του τόπου μας.

 Κάνουμε ακόμη και προβολή ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων.

Στις εκδηλώσεις αυτές εκτός από την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου, επαναδιατυπώνουμε τους στόχους μας και ευαισθητοποιούμε τον κόσμο μας.

Ο κύριος σκοπός του "ΣιτίΖω" από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε είναι η ΣΊΤΙΣΗ αδύναμων και μοναχικών ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, στην Καλλονή και στα γύρω χωριά.

Συνήθως πρώτα η γειτονιά αντιλαμβάνεται την δυσκολία κάποιου συνανθρώπου μας και μας ενημερώνει. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους,  λόγω ηλικίας ή και αρρώστιας.

Εμείς παίρνουμε τις πληροφορίες μας,καταφεύγοντας πολλές φορές σε  κοινωνικούς λειτουργούς,  και το ΔΣ αποφασίζει για την ένταξη του ατόμου στο πρόγραμμά μας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν υπάρχει σχετική οικονομική άνεση, τότε ζητούμενα στηρίξει στο έργο μας με μια συμβολική συνδρομή.

Φυσικά και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε μέρα χρειαζόταν (και χρειάζεταιακόμα) να επιλύουμε πάρα πολλά προβλήματα. Όμως ήμασταν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχαμε ούτε τα χρήματα που χρειαζόμασταν, γιατί δεν ήταν γνωστή ηδράση μας και δεν υπήρχαν αρκετές χορηγίες.

Ακόμη μία μεγάλη δυσκολία μας  ήταν ότι ο κόσμος μας θεωρούσε ότι σχετιζόμαστε με το κρατικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».Προσπαθήσαμε πολύ και προσπαθούμε ακόμα να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Σύλλογός μας δεν είχε και δεν έχει καμία επιχορήγηση απότο κράτος ή τον δήμο και στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορέςτων ανθρώπων, σε τρόφιμα και χρήματα.

Πάντα  είχαμε και έχουμε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνουμε. Λέμε στις συγκεντρώσεις μας ότι είναι πραγματικό θαύμα που υπάρχει το ΣιτίΖω μετά από 20 χρόνια. Επιβίωσε στα χρόνια της κρίσης αλλά και της πανδημίας.

Και αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου αλλά και στον ενθουσιασμό και την συνέπεια των εθελοντριών σε καθημερινή βάση.

Την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας  την είχαμε εξαρχής και συνεχώς. Οι συντοπίτες μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Αναπτύχθηκαν ισχυρές φιλίες, γνωριστήκαμε και μοιραστήκαμε σκέψεις και όνειρα. Μάθαμε τι θα πει εθελοντισμός και ενστερνιστήκαμε τις αρχές του. Κάθε μέρα γινόμαστε  καλύτεροι άνθρωποι.

Συγχρόνως με το έργο μας ευαισθητοποιούμε  την τοπική κοινωνία στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, που ήταν και αυτός ένας από τους πρώτους στόχους που βάλαμε. 

Το ΣιτίΖω είναι μια όαση ανθρωπιάς για τον τόπο μας. Νιώθουμε ότι το έργο μας είναι πολύ σημαντικό και είμαστε περήφανες γι’ αυτό.

Πάρα πολλά από τα μέλη του Συλλόγου Καλλονιατών είναι φίλοι και χορηγοί του ΣιτίΖω. Τους ευχαριστούμε πολύ. Είναι πολύ σημαντική για μας η βοήθειά τους.

Είχαμε πάντα και έχουμε μεγάλη υποστήριξη και από τους προέδρους και από τα ΔΣ του Συλλόγου.

Αρκετές φορές έχουν δημοσιευτεί στα Καλλονιάτικα ανταποκρίσεις από τις δράσεις μας.

Θέλουμε να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά στα μέλη σας και στους αναγνώστες σας ότι το ΣιτίΖω στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές των ανθρώπων, σε τρόφιμα και χρήματα.

Οι  προσφορές σας αποτελούν πολύτιμη συνδρομή στο έργο μας.Η προσφορά σας σημαίνει αγάπη. Και να είστε σίγουροι ότι αυτή η χειρονομία αγάπης βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται πραγματικά σε ανάγκη.

Με τη συμπαράσταση όλων, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά  τους ανήμπορους  και μοναχικούς συνδημότες μας  γιατί πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται τα αυτονόητα: να νιώθει ασφάλεια και να βλέπει με ελπίδα την επόμενη μέρα. Και η κοινωνία πρέπει αυτά να του τα προσφέρει.