Ιστορία

Η πορεία μας στα χρόνια

Ο Σύλλογος ή "Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής" ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό τη σίτιση ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων.

Είναι η συνέχεια μιας ομάδας εθελοντών που άρχισαν τη δράση τους το Φεβρουάριο του 2003.

Ο τότε Δήμος Καλλονής παραχώρησε το χώρο της κουζίνας στο παλαιό Δημαρχείο. Δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, πενήντα περίπου εθελόντριες, ανέβαιναν εκ περιτροπής στην κουζίνα, και μαγείρευαν και μοίραζαν το γεύμα σε 12 άτομα του Δήμου Καλλονής. Άλλες εθελόντριες μοίραζαν τα γεύματα στα γύρω χωριά, ακόμα και στην Ανεμότια, στο Σκαλοχώρι και στα Παράκοιλα. Πολύ γρήγορα, και μόνο με την οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας έγιναν 17 τα άτομα τα οποία σιτιζόταν.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Το 2004, η συχνότητα παροχής των γευμάτων στους ηλικιωμένους αυξήθηκε σε 3 φορές την εβδομάδα και οι σιτιζόμενοι έγιναν 24 άτομα. Από το φθινόπωρο του 200 έως σήμερα, το μαγείρεμα ανέλαβαν δύο μαγείρισσες, οι οποίες ετοιμάζουν και μεταφέρουν μαζί με τις εθελόντριες και τους εθελοντές το φαγητό.

Το 2006, κατέστη δυνατό να παρέχεται φαγητό 5 μέρες την εβδομάδα σε 28 άτομα και επιπλέον έγινε ανακαίνιση της κουζίνας του παλιού Δημαρχείου. Εξοπλίστηκε με καινούρια ντουλάπια, φούρνο, πλακάκια, υδραυλικά, πετρογκάζ, καταψύκτη και διάφορα άλλα.

Από το 2008, τα γεύματα καλυπταν ολόκληρη την εβδομάδα.

Τον Αύγουστο του 2003 έγιναν και οι πρώτες εκδηλώσεις της ΣΊΤΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΩΝ ΔΉΜΟΥ ΚΑΛΛΟΝΉΣ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της.

Το 2004 κόψαμε την πρώτη βασιλόπιτα με την παρουσία των αρχών.

Από το 2004 αρχίσαμε επαφές με τα σχολεία για την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για τους σκοπούς του Συλλόγου μας και την ευαισθητοποίησή τους.

Κοπή βασιλόπιτας 2004

Το 2005 τυπώσαμε το πρώτο μας ημερολόγιο.

Τον Απρίλη του 2008 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Καλλονή ΙΙ, το 1ο "Παζάρι της Λαμπρής", με τη βοήθεια πολλών εθελοντριών, και κυρίως νηπιαγωγών και δασκάλων της περιοχής, το οποίο γινόταν κάθε χρόνο 15 μέρες πριν από το Πάσχα μέχρι το 2016.

Στις αρχές του 2009, έγινε το καταστατικό του Συλλόγου με την επωνυμία "Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής" και στις 15 Φεβρουαρίου του 2009 έγιναν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχαν τα 30 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2011 έγινε το 1ο Παζάρι Αλληλεγγύης του Συλλόγου με προσφορές σε είδη σπιτιού και ένδυσης από την τοπική κοινωνία. Τα 5 χρόνια που γινόταν, διαρκούσε μία εβδομάδα, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Το τελευταίο Παζάρι Αλληλεγγύης έγινε το φθινόπωρο του 2015.


Παζάρι Αλληλεγγύης 2012

Πασχαλινό παζάρι 2011

Σήμερα

Σήμερα το 2021, ο Σύλλογος έχει 70 ενεργούς εθελοντές και 350 μέλη.

Παρέχει 7 γεύματα την εβδομάδα σε περίπου 30 ανθρώπους που ζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Τα γεύματα τα μοιράζουν στα σπίτια των σιτιζομένων οι εθελοντές μας σε Καλλονή, Αρίσβη, Δάφια, Κεράμι, Σκάλα Καλλονής, Παράκοιλα, Φίλια, Σκαλοχώρι.