Ο τόπος μας

Η Καλλονή της Λέσβου είναι ένας μεγάλος οικισμός. Βρίσκεται 40 χλμ. δυτικά της Μυτιλήνης και απλώνεται μέσα σε μια μεγάλη κι εύφορη πεδιάδα/λεκανοπέδιο στο κέντρο του νησιού. Έχει πληθυσμό 1.732 κατ. (2001) και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εμπορικό και αστικό κέντρο της Λέσβου.

Σήμερα ο οικισμός της Καλλονής αποτελεί πλέον "πολεοδομικό συγκρότημα", αφού με τον μεγάλο οικοδομικό οργασμό της δεκαετίας του 90', ενώθηκε ουσιαστικά με τον ανατολικό της οικισμό την Αρίσβη των 465 κατ. (2001), τα δυτικά της Δάφια των 851 κατ. (2001), και τα νότιά της Αριανά, Κεράμι, Παπιανά, Σκάλα Καλλονής.

Το επίνειο της, η γραφική Σκάλα Καλλονής, με την μεγάλη αμμώδη παραλία της, με τα πεντακάθαρα νερά και με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, είναι ένας απ' τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς πάνω στο νησί.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Καλλονή έχει πλούσιο σχετικά ιστορικό παρελθόν και αυτό αποτυπώνεται με την ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών χώρων, όπως η Αρχαία Αρίσβη, η Πύρρα, το ιερό των Μέσσων, ο Ναπαίος Απόλλωνα με τα αιολικά κιονόκρανα, τα Μάκαρα και η Αποθήκα με τον ροδότοιχο στη Ν.Δ. πλευρά του Κόλπου της Καλλονής. Κάποια ίχνη αρχαίων, βυζαντινών και μεσαιωνικών κτισμάτων, βρίσκονται και στις τοποθεσίες "Ίσσα", " Ξηρόκαστρο", "Τριάντα", "Άγιος Γεώργιος", κ.α.

Η Καλλονή ή Αχυρώνας ήταν μια από τις πιο ακμαίες και σημαντικότερες πόλεις της μεσαιωνικής εποχής στη Λέσβο. Η ύπαρξη μικρού κάστρου μεσαιωνικής εποχής στην κορυφή του λόφου "Παλιόκαστρο", μαρτυρεί την αρχαία θέση της στην περιοχή, Β.Α. απ' τη σημερινή θέση της.